De sneakerindustrie staat bol van verhalen, anekdotes en mythes. De community die rondom sneakerheads is ontstaan is in de afgelopen +/- 30 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Op de resell markt betalen fans duizenden euro’s voor hun favoriete kicks en hoe gekker het verhaal, hoe meer ze waard zijn. Michael Jordan kwam in 1985 als rookie de NBA binnen met een contract van 6 miljoen dollar bij de Chicago Bulls. Volgens ESPN had Michael destijds al een deal met Nike voor $500.000,- per jaar. Een dergelijke deal én een eigen signature shoe. Beide waren nog nooit voorgekomen bij een rookie. De NBA was er echter minder blij mee.
Foto: Andrew D. Bernstein/NBAE/NBAE via Getty Images
MARKETING MAGIC
De NBA had destijds namelijk een regel dat je basketbalschoenen overwegend wit moesten zijn met kleuren die bijdroegen aan het tenue van het desbetreffende team. De BRED Air Jordan 1 waren zwart met rood en braken dus met deze regel. Nike speelde hier zeer handig op in door alle boetes van Michael te betalen en er een campagne van te maken. “Fortunately, the NBA can’t stop you for wearing them!” hoor je de voice-over zeggen in de reclame. Een briljante zet van de marketing afdeling van Nike. Wat veel mensen echter niet weten is dat Nike nóg veel slimmer was dan je zou verwachten na deze commercial.
FAKE NEWS
De schoen waarvoor Jordan werd beboet was namelijk niet de Air Jordan 1. De eerste paar wedstrijden in het seizoen speelde Michael Jordan nog op de Nike Air Ship. Deze schoen was overwegend zwart met rood en kreeg de nodige boetes. Nike heeft dit gegeven briljant ingezet om de allereerste Air Jordan schoen te promoten. Als je de twee schoenen met elkaar vergelijkt zie je overduidelijk de gelijkenissen. De Nike Air Ship is daarmee een grote inspiratiebron geweest voor de Air Jordan 1. Dat de Air Jordan 1 zo’n gigantisch succes zou worden hadden ze bij Nike nooit durven dromen.
Nike Air Ship in red/white. Bron: Sneakerfreaker.com
PUBLIEKSFAVORIET
Inmiddels zijn we 34 jaar verder en is de Air Jordan 1 nog steeds de meest succesvolle schoen van het Jordan Brand. De afgelopen 3,5 decennia hebben modeontwerpers, rappers, graffitischrijvers en talloze merken, streetshops en grote bedrijven zich met de Air Jordan 1 bemoeid. De schoen is uitgegroeid tot een cultureel icoon binnen zowel de sneaker- als de hiphopindustrie. Nike blijft innoveren met de Air Jordan 1 dus we zijn benieuwd wat we nog kunnen verwachten van deze schoen! Wat is jouw favoriet?