Het sneakerwoordenboek: deze termen moet je weten!

Sneaker nieuws
Het sneakerwoordenboek: deze termen moet je weten!

Het kopen van sneakers is maar een klein onderdeel van de sneakercultuur. Er worden sneakers doorverkocht, bijna iedere schoen heeft een eigen verhaal en er wordt samengewerkt tussen verschillende merken, artiesten, kunstenaars en noem maar op! Net als bij iedere cultuur ontstaan er vanzelf bepaalde woordjes, termen en vakjargon die alleen insiders begrijpen. Ben je nieuw in de sneakergame en zie je veel termen voorbijkomen die je nog niet kent? Dan helpen we je vandaag uit de brand!

DEADSTOCK (DS) & VERY NEAR DEADSTOCK (VNDS)

Deadstock wil zeggen dat de schoenen nog nooit gepast of gedragen zijn. Voor sommige verzamelaars is dit van groot belang. Heb je de schoenen slechts één keer aangehad? Officieel kun je dan niet meer deadstock noemen. De naam deadstock komt vanuit vroeger en wil zeggen dat het ‘dode voorraad is’. En daarmee dus zeldzaam. Als schoenen een keer zijn gepast maar ze hebben geen enkel gebruiksspoor dan wordt vaak de term Very Near Deadstock gebruikt! Bijna ongedragen dus.

Bron: Sneaker Freaker

TAKING AN L

Op het moment dat je misgegrepen hebt op een release dan heb je een “L” gepakt. Oftewel. Een ‘loss’. Je hebt verloren en de schoen niet kunnen kopen. Voor de andere kant geldt hetzelfde. Heb je een sneaker wel kunnen kopen? Dan heb je een “W” gepakt! All I do is win! Groot gelijk dat je dat een klein beetje gaat vieren. Want tegenwoordig is het niet makkelijk om je favoriete kicks te scoren voor een fatsoenlijk bedrag.
 

COPPEN

Op het moment dat het je gelukt is om sneakers aan te schaffen dan heb je deze ‘gecopt’. Je ziet het al, Engelse sneaker straattaal en Nederland gaan niet altijd lekker samen. Het ‘coppen’ van sneakers betekent dat je ze hebt kunnen kopen. Was het enorm makkelijk? Dan was het een ‘easy cop’!

Bron: Nike

STEAL

Is het je gelukt om een paar sneakers te bemachtigen voor een hele goede prijs? Dan ben je lekker bezig geweest! Soms gebeurt het dat iemand op Marktplaats of Vinted niet weet wat hij of zij verkoopt en dan kan het zomaar zijn dat je voor €100,- een paar exclusieve kicks te pakken hebt. Op het moment dat je dat gebeurt spring je een gat in de lucht en heb je zojuist een zieke ‘steal’ gepakt. De term is afkomstig van het iemand afhandig maken van zijn goederen. Voor zo’n laag bedrag dat het lijkt dat je iemand ‘bestolen’ hebt.

 

COLLAB

In de sneakerscene wordt enorm veel samengewerkt. Artiesten brengen speciale schoenen uit samen met Nike, adidas of Reebok. Ook kunstenaars of streetwear designers zoeken vaak de samenwerking op. Zelfs reguliere kledingmerken werken graag samen met sneakermerken. Levi’s en Air Jordan hebben al meerdere samenwerkingen uitgebracht en iedereen is bekend met de Travis Scott sneakers van Nike en Air Jordan. Alle bovenstaande samenwerkingen worden ‘Collabs’ genoemd. Afgekort voor ‘collaboration’.

Bron: Complex